Placuszki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placuszki z cukinii są smaczną i zdrową przekąską. Polecam je wszystkim. Najlepiej smakują z serkiem wiejskim lub sosem czosnkowym!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 cebula
    2 jaja
    2 łyżki jogurtu naturalnego/ śmietany
    mąka
    1 świeży koperek
    1 ząbek czosnku
    pieprz
    sól

    do podania:
    jogurt naturalny, śmietana serek wiejski
    świeży koperek
    szczypiorek, sos czosnkowy

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z cukini 1. Cukinię obieramy, myjemy osuszamy ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Następnie posypujemy solą, pozostawiamy na ok.30 minut, aby puściła sok. Dokładnie wyciskamy cukinie z soku.
  • 2. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty lub starty czosnek,przyprawy, jogurt oraz jaja.
    Całość dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy mąkę , tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie ( ok. 4-5 łyżek).
  • 3. Rozgrzewamy olej i nakładamy nie wielkie ilości ciasta w kształcie placków. Smażymy na złocisto, następnie kładziemy na papierowy ręcznik aby odsączyć olej. Podajemy z jogurtem lub sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy