placuszki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 50 min

są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne

  • 50 min

Składniki:

  • • 4 młode cukinie
    • 2 cebule
    • 2 jajka
    • 1/2 pęczku pietruszki
    • Sól, pieprz
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki kartoflanki
    • Olej do smażenia

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć i przekroić na pół. Wydrążyć z niej środek i zetrzeć ją na dużych oczkach na tarce. Osolić i zostawić aby puściła soki.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju.
  • 3. Do miski przełożyć cebulę, posiekaną pietruszkę, jajka, mąki oraz odcedzoną na durszlaku cukinię z nadmiaru wody. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu położyć placuszki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Smakują za równo na gorąco jak i na zimno. Można je podawać z różnymi dipami. Dla urozmaicenia można zetrzeć na tarce 2 marchewki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy