Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć i przekroić na pół. Wydrążyć z niej środek i zetrzeć ją na dużych oczkach na tarce. Osolić i zostawić aby puściła soki.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju.
3.Do miski przełożyć cebulę, posiekaną pietruszkę, jajka, mąki oraz odcedzoną na durszlaku cukinię z nadmiaru wody. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą i pieprzem.
4.Smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu położyć placuszki na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Porady
Smakują za równo na gorąco jak i na zimno. Można je podawać z różnymi dipami. Dla urozmaicenia można zetrzeć na tarce 2 marchewki.
Komentarze