Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie placuszki podałam Córeczce dopiero, gdy skończyła roczek - sama już je (oczywiście nie wszystko), więc często przygotowuję Jej coś "w sam raz w rączkę". A nie chciałam wcześniej (niby mogłam) ze względu na to, że jest to jednak obiad smażony.W wersji dla dorosłych należy bardziej doprawić.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    1 średni ziemniak
    1 jajko
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

Placuszki z cukinii i ziemniaka (dla dzieci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy wraz ze skórką na drobnych oczkach tarki. Oprószamy pół szczypty soli i odstawiamy, aby puściła sok - odsączamy. Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na papkę (jak na bliny). Solimy pół szczypty i odciskamy nadmiar płynu. Warzywa przekładamy do jednej miski, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i doprawiamy odrobiną pieprzu. Całość dokładnie wyrabiamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe placuszki wykładając masę łyżką i lekko spłaszczając. Powinny być rumiane z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy