Placuszki z dyni z delikatnym sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne, aromatyczne o przepięknym kolorze, podane z delikatnym sosem chrzanowym i drobno posiekanym koperkiem - placuszki z dyni!

  • 45 min

Składniki:

  • PLACUSZKI:
    * 80dkg startej dyni
    * 3 jajka * 3 łyżki mąki
    * 1,5 łyżeczki soli
    * pieprz czarny mielony
    * ½ łyżeczki curry
    * ½ łyżeczki czerwonej papryki mielonej
    * 2 małe cebule
    * 2 ząbki czosnku

    SOS:
    * 1 opakowanie serka Almette z chrzanem
    * 180g jogurtu naturalnego
    * sól, pieprz

    DODATKOWO:
    * pęczek koperku
    * olej do smażenia

Placuszki z dyni z delikatnym sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię wydrążyć, obrać ze skóry i zetrzeć na długie wiórki.
  • 2. Dodać jajka, mąkę, przyprawy, cebule pokrojone w drobniutką kostkę i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.
  • 4. Przygotować sos: do miseczki przełożyć serek, dodać jogurt i przyprawy. Połączyć za pomocą trzepaczki.
  • 5. Koperek drobno posiekać.
  • 6. Placuszki podawać na ciepło z dodatkiem delikatnego sosu chrzanowego i koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy