Placuszki z jabłkami i twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne śniadaniowe placuszki z jabłkami obtoczonymi w miodzie oraz przekładane twarożkiem na słodko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżeczki cukru wanilionowego
    50 g roztopionego przestudzonego masła
    150 g mąki tortowej 450
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki jogurtu typ grecki
    120 ml mleka
    2 jabłka
    1 łyżka miodu
    twarożek: 150 g twarogu półtłustego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki jogurtu typ grecki
    olej do smażenia

Placuszki z jabłkami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placu2 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy ok 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło. Następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy mleko oraz jogurt. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie jak gęsta śmietana). Jabłka obieramy i kroimy w plasterki zalewamy miodem. I dodajemy do ciasta na placuszki. Smażymy do zarumienienia na patelni nakładając łyżką i robiąc kółka.
  • 2. W miseczce rozdrabniamy twarożek dodajemy miód oraz jogurt naturalny a następnie smarujemy placuszek i przykrywamy kolejnym.

Komentarze

Podobne przepisy