Placuszki z kaszy perłowej,pieczarek i sera

0 (0 ocen)

  • 60 min

Świetne na piątkowy obiad lub kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
    200 g pieczarek
    250 g startego żółtego sera
    1 jajko
    duża cebula
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    olej


Placuszki z kaszy perłowej,pieczarek i sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu,przestudzić.
    Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę obrać i posiekać.
    Na patelni rozgrzać olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić,następnie dodać starte pieczarki i dusić do miękkości,przestudzić.
  • 2. Do ugotowanej,przestudzonej kaszy dodać pieczarki z cebulą,starty żółty ser,jajko,mąkę sól i pieprz do smaku.
    Z przygotowanej masy formować okrągłe placuszki,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Komentarze

Podobne przepisy