Placuszki z kiwi i pistacjami i syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mają wyjątkowy smak. Polecam wszystkim miłośnikom delikatnych i
aromatycznych placuszków.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (360 gram)
    2 jajka
    4 łyżki roztopionego masła
    1,5 szklanki mąki pszennej (225 gram)
    łyżka cukru wanilinowego
    1 ,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Olej do smażenia
    Ponadto:
    2-3 owoce kiwi
    Pół szklanki pokrojonych pistacji
    Syrop klonowy

Placuszki z kiwi i pistacjami i syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym, jajkami i roztopionym masłem. Do
    osobnej miski wsyp przesianą
    mąkę, sodę oczyszczoną. Wymieszaj je i dodaj do składników
    pozostałych płynnych składników. Wymieszaj łyżką
    delikatnie na jednolite ciasto. Na patelnie wylej niewielką ilość
    tłuszczu i podgrzej. Kładź porcje ciasta i smaż z obu
    stron na rumiano. Każdy placek skrop syropem klonowym, posyp pistacjami
    oraz wyłóż obrane i pokrojone kawałki kiwi.

Komentarze

Podobne przepisy