Placuszki z makaronu

0 (0 ocen)

Oszczędne wykorzystanie makaronu pozostałego z obiadu, w mojej kuchni niczego się nie wyrzuca :)

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka ugotowanego drobnego makaronu
    1 parówka
    3 rzodkiewki
    2 łyżki szczypiorku
    Garść świeżych liści szpinaku
    Kawałeczek sera żółtego
    3 jajka
    2 płaskie łyżki mąki
    Sól
    Pieprz

Placuszki z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ugotowany makaron (wczorajszy) przelać wrzątkiem, odcedzić. Parówkę obrać z osłonki i pokroić w kosteczkę, rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w ćwierć-plasterki.

    Do miski wrzucić makaron, parówkę i rzodkiewki. Wsypać posiekany szczypiorek, starty na tarce żółty ser.

    Szpinak umyć, osuszyć, posiekać lub porwać na kawałki. Dodać wraz z 3 jajkami do pozostałych składników. Doprawić solą i pieprzem, dodać mąki, wymieszać.

    Na niewielkiej ilości oleju smażyć placuszki z obu stron na rumiano.

    Podawać z surówką, np. z sałatą ze śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy