Placuszki z mięsem i kapustą

0 (0 ocen)

Uwielbiam młoda kapustę i staram się ja przemycić także dzieciakom, które nie są jej fanami. Drobno poszatkowana w placuszkach ziemniaczanych z mięsem jest przyswajalna nawet dla nich :)

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
    250g mięsa mielonego
    800g ugotowanych ziemniaków
    pól szklanki bułki tartej + do obtaczania
    2 jajka
    sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

Placuszki z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z mięsem i kapustą 1. Kapustę myjemy i drobniutko szatkujemy.
  • Placuszki z mięsem i kapustą 2. Około 1kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.
  • Placuszki z mięsem i kapustą 3. W garnku mieszamy ugniecione ziemniaki z mięsem, kapustą, jajkami i bułka tartą. Dodajemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i gałkę muszkatołową. Łyżka nabieramy porcje ciasta i rekami namoczonymi w oleju formujemy placuszki.
  • Placuszki z mięsem i kapustą 4. Panierujemy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem czosnkowym lub jogurtowym.

    Masę mięsno-ziemniaczaną możemy tez upiec w podłużnej foremce wysmarowanej tłuszczem posypanej bułka tartą. Pieczemy w 190 stopniach C przez około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy