Uwielbiam młoda kapustę i staram się ja przemycić także dzieciakom, które nie są jej fanami. Drobno poszatkowana w placuszkach ziemniaczanych z mięsem jest przyswajalna nawet dla nich :)
Składniki:
½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
250g mięsa mielonego
800g ugotowanych ziemniaków
pól szklanki bułki tartej + do obtaczania
2 jajka
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa
Placuszki z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy i drobniutko szatkujemy.
2.Około 1kg ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.
3.W garnku mieszamy ugniecione ziemniaki z mięsem, kapustą, jajkami i bułka tartą. Dodajemy sól, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i gałkę muszkatołową. Łyżka nabieramy porcje ciasta i rekami namoczonymi w oleju formujemy placuszki.
4.Panierujemy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoto z obu stron odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy z dipem czosnkowym lub jogurtowym.
Masę mięsno-ziemniaczaną możemy tez upiec w podłużnej foremce wysmarowanej tłuszczem posypanej bułka tartą. Pieczemy w 190 stopniach C przez około 45 minut.
Komentarze