Placuszki z rabarbarem i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Szybkie i smaczne placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi idealne jako pożywne śniadanie lub podwieczorek

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 jajka
    1,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki kefiru
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki cukru pudru
    Szczypta soli
    Olej
    Ponadto
    1/4 szklanki orzechów włoskich
    3 średnie łodygi rabarbaru
    Cukier puder do posypania

Placuszki z rabarbarem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyj i pokrój w paski, orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
  • 2. Jajka roztrzep ze szczyptą soli dodaj kefir a następnie mąkę przesianą z sodą, cynamonem i cukrem pudrem. Na koniec dodaj rabarbar i orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż placuszki na małym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Możesz też podać z jogurtem lub bitą śmietaną. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy