Placuszki z ricottą i jagodowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne w smaku, puszyste placuszki z ricottą są bardzo smaczne, ale tak naprawdę to nie one odgrywają tutaj kluczową rolę. Najważniejszy jest pyszny sos!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - ser ricotta: 250 gramów
    - mąka: 150 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - maślanka: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta

    - jagody: 200 gramów
    - syrop klonowy: 4 łyżki
    - cukier brązowy: 1 łyżeczka

Placuszki z ricottą i jagodowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę, dodać cukier, wanilię i ricottę. Składniki wymieszać i dodać mąkę. Ciasto smażyć na patelni wysmarowanej masłem do momentu aż placki nabiorą złotego koloru.
  • 2. Jagody z cukrem podgrzać w rondelku. Smażyć do momentu aż jagody puszczą sok. Po około 5 minutach dodać syrop klonowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy