1 czerwona cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki masła
100 g soczewicy czerwonej
200 ml bulionu warzywnego
60 g suszonych pomidorów
pół pęczka natki pietruszki
jajko
2 - 3 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
Placuszki z soczewicy i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować na bulionie do miękkości ( ostudzić ). Drobno posiekaną cebulę zeszklić z wyciśniętym czosnkiem na maśle.Posiekać pomidory.
W misce wymieszać soczewicę, cebulę, pomidory, jajko, posiekaną natkę, mąkę tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Uformować nieduże placuszki i smażyć po 2 - 4 min z każdej strony na maśle z odrobiną oleju...................
Komentarze