Placuszki z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne, koniecznie wypróbujcie w sezonie truskawkowym!

Składniki:

  • 1 jajko
    1, 25 szklanki kefiru (dałam pół na pół jogurt grecki z kefirem)
    1 łyżka masła
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    200 g truskawek

Placuszki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W jednej misce wymieszać rozpuszczone masło, kefir i jajko. Do drugiej wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, domowy cukier waniliowy.

    Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w kawałki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać ciasto. Dodać truskawki i znowu zamieszać.

    Na patelni lekko tylko spryskanej olejem (najlepiej w atomizerze) smażyć placki na złoto-brązowo.

    Placuszki podawać ze śmietaną lub jogurtem, posypane truskawkami i cukrem

Komentarze

Podobne przepisy