Placuszki ze szpinaku i cieciorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć, osuszyć, wrzucić na gorącą oliwę i smażyć mieszając.
Gdy zmniejszy swoją objętość, odcedzić z tłuszczu, posiekać nożem.
2.Ziarna kuminu uprażyć na suchej patelni, aby puściły aromat i rozdrobnić w moździerzu.
3.W blenderze zmiksować odsączoną cieciorkę, dodać papryki, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać rozdrobniony szpinak. Wymieszać. Masę zagęścić mąką. Następnie około godziny chłodzić w lodówce.
4.Z masy uformować małe placuszki, obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik, aby ociekły z tłuszczu.
Komentarze