Placuszki ziemniaczano-serowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną altenratywą dla placków ziemniaczanych.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 szklanki puree ziemniaczanego
    • 1/2 szklanki groszku zielonego
    • 250 g sera białego kanapkowego
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do smażenia

Placuszki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć.
    • Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto.
    • Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne więc placuszki przekładać na patelnię za pomocą szpatułki.
    • Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Porady

Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy