Placuszki ziemniaczano-serowe z zielonym groszkiem to recykling puree ziemniaczanego pozostałego z obiadu. Są bardzo smaczną altenratywą dla placków ziemniaczanych.
30 min
Składniki:
• 2 szklanki puree ziemniaczanego
• 1/2 szklanki groszku zielonego
• 250 g sera białego kanapkowego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka posiekanego koperku
• sól, pieprz do smaku
• olej do smażenia
Placuszki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć.
• Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto.
• Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne więc placuszki przekładać na patelnię za pomocą szpatułki.
• Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Porady
Mnie najlepiej smakowały z gęstym jogurtem greckim.
Komentarze