Pleśniak Danusi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser. Wyśmienicie smakuje dzień po przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki, 1,50 szklanki cukru, 5 jaj, 1 kostka margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao, kisiel wiśniowy (truskawkowy) z małą zawartością cukru. 0,5 - 1,0 kg różnych owoców (jagody, czerwona porzeczka, jabłka itp.)

Pleśniak danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę siekamy z margaryną i żółtkami, dodajemy pół szklanki cukru. Wyrabiamy kruche ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części: jedną większą chowamy do lodówki, jedną mniejszą chowamy do zamrażalki. Drugą, mniejszą część łączymy z kakao, następnie chowamy do zamrażalki. Po około godzinie większą część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki o wymiarach 25x40. na ciasto układamy mieszankę owoców, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach część ciasta z kakao. Następnie ubijamy pianę z białek na sztywno razem ze szklanką cukru. Po ubiciu piany dodajemy kisiel i ubijamy dalej. Po połączeniu białek z kisielem, powstałą masę wykładamy na ciasto. Drugą mniejszą część ciasta z zamrażalki ścieramy na tarce na pianę z białek. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 st, przez 45-50 min.

Komentarze

Podobne przepisy