Banalnie proste,ale jakże smaczne splecione piersi kurczaka z szynką i porem pod pierzynką mozzarelli świetne na obiad,fajne w formie przystawki do sałatki.
60 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka(podwójne)
1 por
150 g szynki szwarcwaldzkiej(w plastrach)
100 g wiórek mozzarelli
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu chili słodko-pikantnego
świeżo zmielony czarny pieprz
dodatkowo:wykałaczki
Plecionki z kurczaka z szynką szwarcwaldzką i porem pod mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na paski.
Składniki marynaty mieszamy zalewamy mięso i odstawiamy na 15 minut.
Szynkę i pora kroimy na paseczki tej samej długości co paseczki mięsa.
2.Bierzemy trzy paseczki mięsa i na każdym kładziemy paseczek szynki i pora,wszystkie trzy części spinamy z jednej strony wykałaczką i zaplatamy naprzemiennie tak jak warkocz i ponownie na końcu spinamy wykałaczką.
Posypujemy wiórkami mozzarelli.
3.Tak przygotowane plecionki układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(termoobieg) i pieczemy 30 minut.
Komentarze