Plendze

0 (0 ocen)

  • 30 min

... czyli poznańskie placki ziemniaczane, moja córcia Wiktoria je uwielbia :)

  • 30 min

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    1 mała cebulka
    2 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki majeranku
    sól do smaku
    cukier do posypania
    olej do smażenia
    sok z 1/2 cytryny

Plendze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nikolaxxxx 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce ( u mnie na maszynce ). Dajemy do miski i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny (żeby ziemniaki nie ściemniały) i mieszamy.
  • nikolaxxxx 2. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, całe jajka, cebulkę pokrojoną w kostkę, majeranek i sól do smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem.
  • 3. Wiktoria nie tylko uwielbia jeść placuszki ale również kocha pomagać mamie w przygotowaniach tych pyszności :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (159 ocen)

placek cyganski