Ciasto Pleśniaczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na to ciasto wymyśliłam sama

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche
    40 dag mąki pszennej
    4 żółtka
    1 szklanka cukru pudru
    15 dag masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Ciasto różowe
    4 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 kisiel wiśniowy
    Masa bakaliowa
    łyżka miodu
    łyżka masła
    po pół szklanki rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów i orzechów
    Masa budyniowa
    pół litra mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    szklanka cukru kryształu
    kostka masła

Ciasto pleśniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Składniki na ciasto kruche zagnieść, podzielić na dwie części do jednej dodać łyżkę kakao. Połową jasną wyłożyć blachę.
    2) Masa bakaliowa: posiekane bakalie podgrzej z miodem i masłem. Posmaruj ciasto w blasze , przykryj ciastem ciemnym. Piecz ok 50 min w temp. 180 st.
    3) Ciasto różowe: Białka ubij z cukrem, dodaj kisiel, wymieszaj. Piecz 20 min w temp 180 st.
    4) Masa budyniowa: Budyń ugotuj, ostudź. Utrzyj z masłem
    5) 3/4 masy posmaruj ciasto , ułóż biszkopt i resztę masy , posyp kakao

Porady

Do masy warto dodać sok z połowy cytryny lub olejek cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia