Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest kruchutkie, a dżem z czarnych porzeczek nadaje słodkiemu ciastu trochę kwaskowości.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g margaryny, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, dżem z czarnej porzeczki (ok 6 łyżek), cukier puder do dekoracji

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, margarynę i wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części, z jednej części wylepić tortownice najlepiej o wymiarach 26 cm. następnie drugą podzielić na 2 części i schłodzić, a do trzeciej części dodać kakao i wyrobić po czym podzielić na 3 części i wstawić do lodówki bądź zamrażalki.
    Spód podpiekać 10 min w temp. 180 stopni aby uzyskać jasnozłoty kolor.
    Ciasto posmarować dżemem i zetrzeć na dużych oczkach ciemne ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę wyłożyć na kakaową warstwę.
    Wierzch posypać startą jasną masą.

    Piec w temp. 180 stopni przez 40 min, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Cisto można wyrobić wcześniej i włożyć do zamrażalki, gdy przyjdą niespodziewani goście lub smak na coś słodkiego w kilka chwil będziemy mieć pyszne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy