1.Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i posiekana margarynę. Oddzielamy żółtka od białek.Robimy dołeczek w mące i dodajemy żółtka. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego zwartego ciasta.
2.Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części.
3.Do jednej z części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie trzy kawałki wkładamy do lodówki lub zamrażalki żeby stwardniało.
4.Gdy ciasto już jest twardsze jedną częścią wykładamy wyłożoną papierem blaszkę. Obieramy jabłka i kroimy w półplasterki. Układamy na pierwszej warstwie.Czarny kawałek ścieramy na tarce na jabłka. Ubijamy białka z cukrem na pianę i wykładamy na blaszkę. Na wierzch ścieramy lub skubiemy ostatnią warstwę . Pieczemy w temperaturze 175*C przez 45 minut.
Komentarze