Pleśniak

0 (0 ocen)

Ciasto, które przypomina mi dzieciństwo... Jako mały szkrab pomagałam mamie w jego przygotowaniu. teraz piekę sama:-)

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    4 jajka- białka na pianę
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru do ciasta
    1/2 szklanki cukru do białek
    2 łyżki kakao
    1-2 jabłka

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pleśniaka 1. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i posiekana margarynę. Oddzielamy żółtka od białek.Robimy dołeczek w mące i dodajemy żółtka. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego zwartego ciasta.
  • Przygotowanie pleśniaka 2. Przygotowane ciasto dzielimy na 3 części.
  • Przygotowanie pleśniaka 3. Do jednej z części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie trzy kawałki wkładamy do lodówki lub zamrażalki żeby stwardniało.
  • Przygotowanie pleśniaka 4. Gdy ciasto już jest twardsze jedną częścią wykładamy wyłożoną papierem blaszkę. Obieramy jabłka i kroimy w półplasterki. Układamy na pierwszej warstwie.Czarny kawałek ścieramy na tarce na jabłka. Ubijamy białka z cukrem na pianę i wykładamy na blaszkę. Na wierzch ścieramy lub skubiemy ostatnią warstwę . Pieczemy w temperaturze 175*C przez 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy