Pleśniak ilony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Z mąki , 2-3 łyżkami cukru pudru, śmietany , rozpuszczonej margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao i znów wyrabiamy gładkie ciasto. Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażarki. Po tym czasie na tarce o dużych oczkach ścieramy najpierw jedną część jasnego ciasta, rozkładamy równomiernie na blasze - średniej wielkości - tak aby przykryło dno blachy na to rozsmarowujemy dżem . Na rozsmarowany dżem czy powidła rozsypujemy posiekane orzechy . Część z kakao również ścieramy na tarce o dużych oczkach i przykrywamy nią orzechy. Następnie ubijamy na bardzo sztywno pianę z białek i dodajemy do niej 3/4 szklanki cukru pudru - rozprowadzamy ją delikatnie po ciemnym cieście . Wierzch posypujemy ostatnią , startą częścią ciasta. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130C ( przy termoob. bez termoobiegu 150) na około godzinę.
Komentarze