Pleśniak Ilony

0 (0 ocen)

Przepis jest w mojej rodzinie co najmniej od 30 lat. Polecam bo jest pyszny:)

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki
    - 4 jajka
    - 2-3 łyżki cukru pudru + 3/4 szklanki do piany z białek
    - 1 margaryna
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 - 2 łyżki śmietany kwaśnej
    - 1 słoik kwaśnych konfitur lub powideł
    - 200g orzechów drobno posiekanych ( jakie macie )
    - 2 łyżki kakao

Pleśniak ilony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Z mąki , 2-3 łyżkami cukru pudru, śmietany , rozpuszczonej margaryny i proszku do pieczenia zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao i znów wyrabiamy gładkie ciasto. Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażarki. Po tym czasie na tarce o dużych oczkach ścieramy najpierw jedną część jasnego ciasta, rozkładamy równomiernie na blasze - średniej wielkości - tak aby przykryło dno blachy na to rozsmarowujemy dżem . Na rozsmarowany dżem czy powidła rozsypujemy posiekane orzechy . Część z kakao również ścieramy na tarce o dużych oczkach i przykrywamy nią orzechy. Następnie ubijamy na bardzo sztywno pianę z białek i dodajemy do niej 3/4 szklanki cukru pudru - rozprowadzamy ją delikatnie po ciemnym cieście . Wierzch posypujemy ostatnią , startą częścią ciasta. Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130C ( przy termoob. bez termoobiegu 150) na około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy