Pleśniak jeżynowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodajemy pokrojoną schłodzoną margarynę i śmietanę oraz żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części .Jedna częscią wylepiamy dno wyłozonej pergaminem blachy drugą wkąłdamy do zamrażalnika. Rozsypujemy na cieście pomieszane ze sobą umyte i osączone na sicie owoce,jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich tylko od razu sypiemy na ciasto.
2.Białka pozostałe od zółtek ubijamy na sztywo pod koniec dodajemy puder i kisiel malinowy,mieszamy kładzimy pianę na owoce i na wierzch kładziemy resztę schłodzonego ciasta. Możemy zetrzeć na tarce lub porwać na kawałeczki palcami. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze