Pleśniak jeżynowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche słodkie ciasto polączone z owocami duet idealny...

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżki śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kisiel malinowy
    2 łyżki cukru pudru
    50 dag owoców-jeżyn i malin
    Cukier puder do oprószenia

Pleśniak jeżynowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy placek 1. Mąkę pszenną przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem,dodajemy pokrojoną schłodzoną margarynę i śmietanę oraz żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na dwie części .Jedna częscią wylepiamy dno wyłozonej pergaminem blachy drugą wkąłdamy do zamrażalnika. Rozsypujemy na cieście pomieszane ze sobą umyte i osączone na sicie owoce,jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich tylko od razu sypiemy na ciasto.
  • dodajemy pianę malinową 2. Białka pozostałe od zółtek ubijamy na sztywo pod koniec dodajemy puder i kisiel malinowy,mieszamy kładzimy pianę na owoce i na wierzch kładziemy resztę schłodzonego ciasta. Możemy zetrzeć na tarce lub porwać na kawałeczki palcami. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu oprószamy ciasto cukrem pudrem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy