Pleśniak od mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną i dodawać pozostałe składniki, aż do wyrobienia ciasta.
Następnie ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao.
Jedną część rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę (dużą, prostokątną).
Pozostałe dwie (jasną i ciemną) włożyć do zamrażarki, aby stwardniały (można podzielić na mniejsze kawałki).
2.Piana:
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać szklankę cukru kryształu. Potem dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, na końcu dodać orzechy i wymieszać.
3.Na ciasto, które już zostało wyłożone na blachę nakładamy powidło śliwkowe, następnie ścieramy na tarce (grube oczka) ciasto kakaowe, na to wykładamy pianę z orzechami i na sam wierzch ścieramy na tarce ciasto jasne.
Pieczemy około 45 min w temperaturze około 180'C.
Komentarze