Pleśniak od Mamy

0 (0 ocen)

Przepis na to pyszne i proste ciasto dostałam od Mamy... polecam.

Składniki:

  • Ciasto
    15 kopiatych łyżek mąki
    1 i 1/2 margaryny (np. Kasia)
    6 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki kakao

    Piana
    6 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    15 dkg orzechów włoskich (posiekanych)
    szczypta soli

    powidło (np. śliwkowe)

Pleśniak od mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na stolnicy mąkę posiekać z margaryną i dodawać pozostałe składniki, aż do wyrobienia ciasta.
    Następnie ciasto podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao.
    Jedną część rozwałkować i wyłożyć ciastem blachę (dużą, prostokątną).
    Pozostałe dwie (jasną i ciemną) włożyć do zamrażarki, aby stwardniały (można podzielić na mniejsze kawałki).
  • 2. Piana:
    Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać szklankę cukru kryształu. Potem dodać stopniowo mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, na końcu dodać orzechy i wymieszać.
  • 3. Na ciasto, które już zostało wyłożone na blachę nakładamy powidło śliwkowe, następnie ścieramy na tarce (grube oczka) ciasto kakaowe, na to wykładamy pianę z orzechami i na sam wierzch ścieramy na tarce ciasto jasne.
    Pieczemy około 45 min w temperaturze około 180'C.

    Ciasto po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy