Pleśniak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać 3 łyżkami cukru, aby jabłka puściły sok.
2.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać margarynę. Posiekać nożem, do tego dodać żółtka i 1/2 szklanki cukru. Wyrobić ciasto. Następnie schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
3.Z kolei 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Resztę ciasta podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
4.Na cieście w blaszce ułożyć odciśnięte jabłka, na to zetrzeć białe ciasto na tarce o dużych oczkach.
5.Ubić białka z szklanką cukru i wyłożyć na wierzch. Na koniec zetrzeć kakaowe ciasto na tarce o dużych oczkach.
Komentarze