Pleśniak z jabłkami

0 (0 ocen)

Polecam tym, którym znudziła się zwykła szarlotka.

Składniki:

  • 60 dag maki pszennej,
    1,5 szklanki cukru,
    5 jajek,
    1 margaryna,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao,
    80- 100 dag jabłek

Pleśniak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać 3 łyżkami cukru, aby jabłka puściły sok.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać margarynę. Posiekać nożem, do tego dodać żółtka i 1/2 szklanki cukru. Wyrobić ciasto. Następnie schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
  • 3. Z kolei 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blaszce. Resztę ciasta podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
  • 4. Na cieście w blaszce ułożyć odciśnięte jabłka, na to zetrzeć białe ciasto na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Ubić białka z szklanką cukru i wyłożyć na wierzch. Na koniec zetrzeć kakaowe ciasto na tarce o dużych oczkach.
  • 6. Piec około godziny w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy