Pleśniak z malinami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pleśniaka bardzo lubię a to z tego względu,że można upiec go z różnymi owocami a przy użyciu rozmaitych owoców smakuje za każdym razem inaczej.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

    5 jajek

    2 łyżeczki proszku

    50 g smalcu

    250 g margaryny

    szklanka i 2 łyżki cukru

    2 łyżki kakao


    około 2 szklanek malin




    Dekoracja:cukier puder,maliny

Pleśniak z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00tbsmw 1. .Mąkę i proszek przesiać na stolnicę,dodać margarynę,smalec , żółtka,proszek i 2 łyżki cukru.Posiekać nożem a następnie zagnieść szybko ciasto.Schłodzić w lodówce.
  • image-0qaj7dv 2. Ciasto podzielić na 3 części.Pierwszą wylepić dno natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.Drugą część skubać na pierwszą.Między ciasto skubane rozłożyć maliny.

  • image-09a56l3 3. Białka ubić z szklanką cukru.Wyłożyć na owoce.

  • image-012mbv2 4. 3 część ciasta zagnieść z kakao,następnie po kawałkach rozkładać na pianie.
  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 60-65 minut.
  • 6. Po upieczeniu ostudzić,posypać cukrem pudrem , udekorować malinami

Porady

Pleśniaka kroimy po całkowitym ostygnięciu

Komentarze

Podobne przepisy