Pleśniak z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników (prócz kakao) zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Do 2 części dodać kakao i wraz z 3 częścią ciasta zamrozić.
2.Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać mąkę.
3.Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić na ćwiartki. Do garnka wlać wodę, dodać rabarbar oraz cukier. Dusić 5 min na małym ogniu. Dodać truskawki i dusić ok. 5 min. Mąkę rozrobić w kilku łyżkach zimnej wody, mieszając, wlać do masy owocowej. Dusić minutę. Lekko przestudzić. Masę wyłożyć na ciasto, następnie zetrzeć ciemne ciasto i zalać pianą. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 200st.
Komentarze