Pleśniak z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1/2 kg czerwonych porzeczek
    -1 szklanka cukru
    -1 kostka masła
    -3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -6 żółtek
    Na bezę:
    -6 białek
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka cukru

Pleśniak z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto (mąka, żółtka, cukier, masło i proszek do pieczenia). Dzielimy części: 3/4 i 1/4. Większą część wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą do zamrażalnika. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy rozwałkowanym ciastem z lodówki. Wysypujemy porzeczki. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijamy. Wykładamy na porzeczki, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy