Pleśniak z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy ponownie ciasto. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze porcje ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy kisiel oraz cukier. Miksujemy.
3. Na cieście na blaszce układam truskawki. Na owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Wykładamy pianę, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze