Płonąca brukselka w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z brukselką i fasolką, Zupa jest warzywna, ale można również dodać mięso np. wieprzowe.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Cebula
    • Olej do smażenia
    • 3 marchewki
    • Wywar rosołowy lub kostka
    • 1 łyżka cukru
    • Papryka ostra
    • Sól
    • 5 pomidorów
    • Koncentrat pomidorowy
    • 2 łyżki mąki
    • ½ szklanki śmietany 18 %
    • 20 dag fasolki szparagowej
    • 1 opakowanie brukselki
    • 5 szt. Ziemniaków

Płonąca brukselka w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchew 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy obraną i pokrojoną w krążki marchew.
    Gdy warzywa są już miękkie, wsypujemy łyżkę cukru, smażyć aż cukier się rozpuści.
  • pomidory 2. Do wywaru rolowego, dodajemy posiekane, obrane ze skórki pomidory.
  • warzywa 3. Gotujemy 10 minut i łączymy z karmelizowanymi warzywami.
  • przecier 4. Następnie dodajemy pokrojoną fasolkę oraz brukselkę.
    Wlewamy koncentrat pomidorowy.
  • ziemnaiki 5. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
    Doprawiamy solą oraz paprykę.
  • zaprawka 6. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, hartując łączymy z zupą.
  • zupa 7. Zupa gotowa.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy