Pływające wyspy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dobry deser dla łasuchów.

  • 30 min

Składniki:

  • 4żółtka,4białka,6łyżek cukru,szklanka gorącego mleka,łyżeczka cukru waniliowego.

Pływające wyspy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć żółtka do miski dodać trzy łyżki cukru, ucierać mikserem 2min.Dodać mleko cukier waniliowy nadal mieszając.Postawić miskę na rądlu z wrzącą wodą i gotować sos na parze aż będzie gęsty, cały czas mieszać.Zdjąć miskę z rądla i odstawić sos do przestygnięcie.Białka ubić na sztywno dodać trzy łyżki cukru.Garnek napełnić wodą i czekać aż woda będzie lekko wrzeć łyżką do lodów kłaść kulki i trzymać po 2min z każdej strony, wyjąć osuszyć.Sos wlać na talerzyk i ułożyć na nim kulki, polać karmelem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy