Podgrzybki marynowane z marchewką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podawać jako samodzielną przekąskę jako dodatek do sałatek, mięs, wędlin, pieczywa, serów, makaron oraz kasz.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg podgrzybków
    - 1/2 cytryny
    - sól

    Zalewa
    - 1 cebula
    - 1 marchewka
    - 1 szklanka octu winnego
    - 1/2 l wody
    - 1 mała łyżeczka soli
    - 10 dag cukru
    - kilka ziarenek ziela angielskiego
    - kilka listów laurowych
    - kilka ziarenek gorczycy

Podgrzybki marynowane z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i zalać wrzątkiem. Gotować przez ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie przelać zimną wodą i przełożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i doprawić do smaku.Zalać grzyby w słoiku i dobrze zakręcić.Pasteryzować przez ok .45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy