Podlaskie kartacze

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

ze złocistą zasmażką i listami brukselki

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - ziemniaki ugotowane i przetarte przez praskę: 300 gramów
    - mięso mielone wieprzowe: 300 gramów
    - bułka czerstwa: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula: 300 gramów
    - brukselka Hortex: 300 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - masło: 40 gramów
    - gaza lub pielucha tetrowa: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 łyżka

Podlaskie kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawiamy, dodajemy 1/3 podsmażonej cebuli, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę.
  • 2. Ziemniaki ścieramy na tarce (na drobnych oczkach) następnie odciskamy przez gazę płyn i zlewamy do miski.
  • 3. Odciśnięte ziemniaki łączymy z ugotowanymi i dobrze wyrabiamy dodając skrobię, która powstanie po odstaniu się wody z odciśniętych ziemniaków. Dodajemy trochę gorącej wody i dobrze wyrabiamy dodając przyprawy.
  • 4. Ciasto formujemy w małe placki, w które wkładamy mięso mielone. Formujemy kształt kartacza, następnie gotujemy ok. 30 min.
  • Brukselka Hortex 5. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy liście obrane z brukselki Hortex, smażymy ok. 3 min i polewamy kartacze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy