Najprostsza szarlotka

0 (0 ocen)

Szarlotka czyli kruche ciasto z jabłkami ma wiele wykonań i wielu amatorów. To królowa wśród ciast. Najprostsza jest najsmaczniejsza. Robię taką mojej córce na kolacje , podaję z gorącym mlekiem.

Składniki:

  • Forma śr 18 cm
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    100 g roztopionego masła
    5 łyżek miodu /cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dużych jabłek
    łyżka cukru
    do ozdoby kolorowa posypka/ lukier/ cukier puder ( do wyboru)

Najprostsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i proszek. następnie wbijamy jajka i lekko przestudzone mało. wyrabiamy ciasto. dzielimy na 2 części.
  • 2. Foremkę natłuszczamy( możemy wyłożyć folią aluminiową) wylepiamy jedną częścią ciasta spód. Lekko oprószamy mąką.
  • 3. Jabłka myjemy , obieramy , trzemy na tartce. Posypujemy cukrem, chwilę odstawiamy aż puszczą sok, który odciskamy.
  • 4. Jabłka układamy w foremce. Resztą ciasta " skubiemy" na małe kawałeczki układamy an wierzchu. Pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach C.
    Dowolnie ozdabiamy.

Komentarze

Podobne przepisy