Szarlotka czyli kruche ciasto z jabłkami ma wiele wykonań i wielu amatorów. To królowa wśród ciast. Najprostsza jest najsmaczniejsza. Robię taką mojej córce na kolacje , podaję z gorącym mlekiem.
Składniki:
Forma śr 18 cm
2 szklanki mąki
2 żółtka
100 g roztopionego masła
5 łyżek miodu /cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jabłek
łyżka cukru
do ozdoby kolorowa posypka/ lukier/ cukier puder ( do wyboru)
Najprostsza szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i proszek. następnie wbijamy jajka i lekko przestudzone mało. wyrabiamy ciasto. dzielimy na 2 części.
2.Foremkę natłuszczamy( możemy wyłożyć folią aluminiową) wylepiamy jedną częścią ciasta spód. Lekko oprószamy mąką.
3.Jabłka myjemy , obieramy , trzemy na tartce. Posypujemy cukrem, chwilę odstawiamy aż puszczą sok, który odciskamy.
4.Jabłka układamy w foremce. Resztą ciasta " skubiemy" na małe kawałeczki układamy an wierzchu. Pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach C.
Dowolnie ozdabiamy.
Komentarze