Podudzia z warzywami

0 (0 ocen)

Podudzia w pysznej marynacie, pieczone z warzywami. Lubię to danie, bo można je przygotować wcześniej, a później tylko wstawić do piekarnika.

Składniki:



  • 1 kg podudzi z kurczaka
    700g ziemniaków
    3 marchewki
    1 cebula czerwona
    3 łyżki oliwy
    rozmaryn
    sól
    pieprz czarny
    MARYNATA:
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka miodu
    1 łyżka sosu worcester
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    sok z 1/2 cytryny
    1/3 łyżeczki kurkumy

Podudzia z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę przeciskając czosnek przez praskę i łącząc z pozostałymi składnikami. Udka natrzeć tak przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki. Ziemniaki pokroić na drobne kawałki, marchewkę na talarki, a cebulę w plasterki. Umieścić w naczyniu do zapiekania. Warzywa polać oliwą, oprószyć solą i rozmarynem. Na wierzchu ułożyć udka. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 1,5 godziny. 20-30min przed końcem zdjąć folię. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy