800 g podudzie z kurczaka
3 szt. cebuli
3-4 szt. ząbek czosnku
200 ml śmietanki
100 ml bulionu lub wody
30 ml oleju
1 łyżeczka curry
20 g natki pietruszki pokrojonej
słodka papryka czerwona
sól, pieprz
Podudzie z kurczaka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Podudzie z kurczaka posolić, wlać olej na gorącą patelnie, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min.
2.2. W tym czasie przygotować sos. Cebule i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na odrobinie oleju na złocisty kolor. Zmiksować na piure. Do garnka wlać śmietankę, piure z cebuli i czosnku, bulion, wymieszać i podgrzać na ogniu. Przyprawić curry, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem, dodać pokrojonej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać, włożyć podudzie z kurczaka. Dusić 10-15 min. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
Komentarze