Podudzie z kurczaka w sosie curry

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Bardzo prosta, smaczna i sycąca potrawa.

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 800 g podudzie z kurczaka
    3 szt. cebuli
    3-4 szt. ząbek czosnku
    200 ml śmietanki
    100 ml bulionu lub wody
    30 ml oleju
    1 łyżeczka curry
    20 g natki pietruszki pokrojonej
    słodka papryka czerwona
    sól, pieprz

Podudzie z kurczaka w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Podudzie z kurczaka posolić, wlać olej na gorącą patelnie, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 min.
  • 2. 2. W tym czasie przygotować sos. Cebule i czosnek obrać, pokroić w grubą kostkę, usmażyć na odrobinie oleju na złocisty kolor. Zmiksować na piure. Do garnka wlać śmietankę, piure z cebuli i czosnku, bulion, wymieszać i podgrzać na ogniu. Przyprawić curry, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem, dodać pokrojonej natki pietruszki. Dokładnie wymieszać, włożyć podudzie z kurczaka. Dusić 10-15 min. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Porady

Można dodać papryczkę chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy