Pokuczaj - pyszne warmińskie danie regionalne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g wieprzowiny
    2 małe cebule
    3 jajka
    250g bułki wrocławskiej
    4 łyżki smalcu
    sól
    pieprz

Pokuczaj - pyszne warmińskie danie regionalne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokuczaj 1. Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Obrałem bułkę ze skórki, a miąższ pokroiłem w kostkę.
    Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy