1.Białka ubijam na sztywno, dodaje żółtka. Następnie dodaję cukier, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylewam na kwadratową blachę 25cm i pieke około 25 minut. Ciepły biszkopt przekładam do foremki keksówki, by utworzył takie "korytko". Nadmiar ciasta odcinam i układam w krótsze boki foremki. Kiedy ostygnie nasączam ponczem. Galaretkę rozrabiam w 400 ml wody. Gruszke obieram i kroję w kostkę, układam jako pierwszą warstwę na cieście. Zalewam kilkoma łyzkami tężejącej galaretki. Kiedy zastygnie układam warstwę całych truskawek i równiez zalewam galaretką. Wstawiam ponownie do lodówki. Jako ostatnie układam przepołowione winogrona i zalewam pozostałą galaretką. Kiedy ciasto stężeje wyjmuję je na talerz i dekoruję kremem waniliowym i truskawkami. Można użyć bitej śmietany.Mocno schładzam.
Porady
Zamiast winogrona warto użyć innych miękkich owoców. Wtedy ciasto będzie łatwiej się kroiło.
Komentarze