Polędwica dojrzewająca

0 (0 ocen)

  • 15 min

Podsuszany, aromatyczny surowy schab, to jedna z moich ulubionych domowych wędlin

  • 15 min

Składniki:

  • Ok kilograma schabu, 4 łyżki soli, łyżka peklosoli, 2 łyżki czosnku granulowanego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki majeranku, łyżka suszonej cebuli w płatkach, łyżeczka pieprzu naturalnego, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżka papryki wędzonej, łyżka papryki słodkiej, łyżeczka kozieradki mielonej, łyżeczka mielonego jałowca

Polędwica dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyściłam z błon i tłuszczu - umyłam - osuszyłam. Sól spożywczą i peklową wymieszałam. Zasoliłam dokładnie mięso. Włożyłam do pojemnika i schowałam na 24 h do lodówki, Po 24 h dokładnie mięso umyłam w letniej wodzie - osuszyłam papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy bez soli wymieszałam. Mieszanką obsypałam mieso. Włożyłam do pojemnika i na dobę schowałam do lodówki. Po 24 h polędwice zawinęłam w gazę zawiązując końce, powiesiłam w przewiewnym miejscu. Degustacja po 7 dniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy