Polędwica Tomka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny obiad z tego co akurat było w lodówce

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300g polędwicy wieprzowej
    cebula ze szczypiorkiem
    3 ząbki czosnku
    mala cukinia
    4 suszone pomidory
    łyżka kaparów
    1/3 szklanki octu balsamicznego
    200g serka mascarpone
    100ml bulionu
    sól, pieprz, 2 łyżeczki curry
    pół łyżeczki kminku, cząbru, olej

Polędwica tomka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę pokroić w centymetrowe plastry, natrzeć curry, cząbrem, solą, pieprzem i łyżką oleju. Odstawić na godzinę. Następnie przesmażyć na dwóch łyżkach oleju, na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Wyłożyć na talerz.Warzywa pokroić w cienkie słupki. Cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać cukinię, chwilę przesmażyć. Do pozostałego oleju dodac kapary i pomidory, przesmażyć, dodać ocet balsamiczny i doprowadzić do zagotowania. Dolać bulion i serek mascarpone. Dobrze wszystko wymieszać, by powstał jednolity, gładki sos. Doprawić curry, kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Podgotować, by sos zgęstniał. Podawać z kluskami śląskimi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy