Polędwiczka w borówkach z puree

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

pyszna soczysta polędwiczka

  • 40 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka słodka
    sól
    pieprz
    1 łyżka oliwy
    garść świeżych leśnych borówek
    1 łyżeczka cukru

    ziemniaki ok 400 g
    pół batata ok 200 g
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    musztarda
    200 g śmietany 22%
    1/4 szl mleka

Polędwiczka w borówkach z puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą.
    Ziemniaki i bataty ugotować osobno. Do ugotowanych batatów dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem i dokładnie utłuc na puree .
    Ugotowane ziemniaki doprawić 1 łyżką musztardy, dodać resztę śmietany , sól , pieprz , mleko i również utłuc na puree .
    Patelnię rozgrzać, przełożyć polędwiczkę razem z oliwą którą była polana, podsmażyć chwilę, dodać borówki i cukier, smażyć jeszcze kilka minut aż borówki zaczną się karmelizować.

    Podawać dwa rodzaje puree , polędwiczkę i dowolną sałatkę .

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Komentarze

Podobne przepisy