Polędwiczka wieprzowa a'la devolay - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną z błonek polędwiczkę nacinamy wzdłuż jednocześnie ją rozwijając tworząc duży płat.
Doprawiam odrobiną soli i pieprzu następnie nakładam starty ser oraz starte zmrożone masło oraz pietruszkę. Całość zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem.
Podsmażamy roladę na rozgrzanym maśle po kilka chwil z każdej strony po czym przekładamy do formy i zapiekamy ok 20 minut w 160 oC.
2.W między czasie przygotowujemy ryż oraz miodowe skwarki z gruszki - gruszkę kroimy w niedużą kosteczkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach miodu do uzyskania leciutko złotego koloru.
3.Upieczoną polędwicę wyjmujemy z piekarnika i na 3-4 minuty zawijamy w folię aluminiową aby mięso odpoczęło.
Na talerzu podajemy ryż z gruszką oraz dokładamy pokrojoną w ok 2 cm plastry polędwiczkę.
Komentarze