Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Tak przygotowania polędwiczka jest delikatna a grzyby dodatkowo podkreślają jaj wyśmienity smak.

Składniki:

  • - 1 poledwiczka wieprzowa
    - 150 g grzybów leśnych
    - mała cebula
    - oliwa
    - 200 ml śmietany 18%
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - sól
    - pieprz

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i dusimy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy z ziemniakami i sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy