Polędwiczka
Sera żółty w kostce
Oliwa, przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz, czosnek sprasowany lub granulowany
Folia aluminiowa
Bulion drobiowy lub warzywny
Polędwiczka z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć i osuszyć, zrobić otwór w mięsie
Z sera wyciąć kostkę o długości polędwiczki i grubości takiej, aby weszła swobodnie w otwór.
Potem polędwiczkę posmarować oliwą, natrzeć przyprawa uniwersalna lub solą oraz pieprzem i czosnkiem . zawinąć ścisło w folię aluminiową tak, jak zawijamy cukierek
trzymać min. 1 godz. w chłodzie.
zagotować wodę z kostką bulionową drobiową i włożyć polędwiczkę.
Gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny.
Można przygotować ulubiony sos i pieczone ziemniaki.
podać z polędwiczką + surówka
Polędwiczkę można nadziać ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi lub pieczarkami itd...
Komentarze