Tę egzotyczną potrawę proponuję na świąteczny obiad.
Składniki:
● 3 polędwice wieprzowe (po ok. 20 dag)
● sklarowane masło
● 5 jabłek
● mango
● 4 gruszki
● 1/2 l śmietany
● mały przecier pomidorowy
● sok z 1 cytryny
● 3 łyżeczki curry
● po szczypcie soli, pieprzu i cukru
● 30 dag startego żółtego sera
Polędwiczki maharadży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwice kroimy w plastry.
Smażymy na maśle do zrumienienia.
Owoce myjemy
i obieramy. Jabłka i gruszki
przekrawamy na pół, wydrążamy
gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w półplasterki.
Skrapiamy sokiem z cytryny.
Mango kroimy w małą kostkę.
2.Śmietanę podgrzewamy.
Dodajemy przecier, curry,
mango, sól, pieprz i cukier.
Gotujemy ok. 5 minut.
3.Na dnie brytfanny układamy
mięso, następnie jabłka
i gruszki. Zalewamy śmietaną
i posypujemy serem. Zapiekamy
30 minut w 170 °C.
Komentarze