Polędwiczki maharadży

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę egzotyczną potrawę proponuję na świąteczny obiad.

Składniki:

  • ● 3 polędwice wieprzowe (po ok. 20 dag)
    ● sklarowane masło
    ● 5 jabłek
    ● mango
    ● 4 gruszki
    ● 1/2 l śmietany
    ● mały przecier pomidorowy
    ● sok z 1 cytryny
    ● 3 łyżeczki curry
    ● po szczypcie soli, pieprzu i cukru
    ● 30 dag startego żółtego sera

Polędwiczki maharadży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice kroimy w plastry.
    Smażymy na maśle do zrumienienia.
    Owoce myjemy
    i obieramy. Jabłka i gruszki
    przekrawamy na pół, wydrążamy
    gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w półplasterki.
    Skrapiamy sokiem z cytryny.
    Mango kroimy w małą kostkę.
  • 2. Śmietanę podgrzewamy.
    Dodajemy przecier, curry,
    mango, sól, pieprz i cukier.
    Gotujemy ok. 5 minut.
  • 3. Na dnie brytfanny układamy
    mięso, następnie jabłka
    i gruszki. Zalewamy śmietaną
    i posypujemy serem. Zapiekamy
    30 minut w 170 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy