Polędwiczki słodko-kwaśne

0 (0 ocen)

Kruche i soczyste polędwiczki polane winnym sosem idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • • 300 g polędwiczki wieprzowej
    • 2 cebule
    • 200 g pieczarek
    • mały słoik papryki konserwowej
    • pieprz, sól
    • papryka słodka mielona
    • czosnek granulowany
    • mąka
    Sos:
    • szklanka czerwonego wina
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki ostu balsamicznego
    • oregano

Polędwiczki słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pieczarki i paprykę pokrojone w paseczki. przyprawiamy solą, papryką i czosnkiem.
    W tym czasie ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Polędwiczkę kroimy na cienkie paseczki przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Polędwiczkę dodajemy do usmażonych warzyw i razem mieszamy.
  • 3. Sos: Wino, cukier, ocet balsamiczny i oregano mieszamy i całość wlewamy na patelnię, na której wcześniej smażona była polędwiczka. Gotować cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.
  • 4. Całość podajemy z ryżem i polewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy