Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pieczarki sa pysznym dodatkiem do dań głównych w tym sosów. Tutaj w towarzystwie polędwiczek, tymianku i sosu balsamicznego.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwiczki wieprzowe: 500 gramów
    - cebula czerwona: 2 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - tymianek świeży kilka gałązek: 1 pęczek
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - śmietana opcjonalnie: 2 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka

Polędwiczki z pieczarkami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na plastry, oproszyc pieprzem i mąką. Usmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Gdy sie ładnie zrumieni zdjac z patelni i odstawić, Na reszcie tłuszczu usmażyć czerwoną cebule drobno posiekaną i pieczarki pokrojone w talarki. Dodac ponownie mięso, wlac szklanke bulionu, posiekany tymianek świeży lub łyżeczke suszonego (taka solidną), sol i pieprz do smaku.
  • 2. Dusić do zredukowania o polowe. Pod koniec duszenia łyzkę octu balsamicznego, zamieszac i jeszcze chwile pogotowac. Na koniec doprawic sos 2 łyzkami śmietany, co nie jest konieczne, mozna zostawic sos bez tego dodatku jest tez pyszny. Podane z kluseczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy