Polenta z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polenta z mięsem może być daniem głównym podanym z sałatką jako obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • *Mięso mielone: około 500 g (u mnie wieprzowo - drobiowe)

    * kasza kukurydziana: 1 szklanka

    *przyprawy do mięsa mielonego: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, papryka ostra, zioła prowansalskie, czosnek granulowany lub zwykły 2 ząbki

    *woda, oliwa, bułka tarta i olej

Polenta z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na 2 szklanki wrzątku odmierzyć 1 szklankę kaszy kukurydzianej. Wsypać i gotować na małym ogniu przyprawić solą i łyżką oliwy do smaku. Od czasu do czasu mieszać, żeby się nie przypaliła. Gotować jakieś 15 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Mięso mielone dopraw przyprawami, czosnkiem solą i pieprzem według uznania.
  • 3. Niewielką keksówkę posmarować olejem i posypać bułką tartą. Połowę kaszy wylać na spód keksówki, następnie dać mięso oraz resztę kaszy kukurydzianej. Piec w 180-190 stopniach jakieś 40- 50 min., aż mięso będzie upieczone. Kiedy pieczeń wystygnie podzielić na kawałki i smażyć z obu stron na oliwie. Podawać z sałatką.

Komentarze

Podobne przepisy