Tarta to królowa w moim domu. Lubię ją za to ze jej przygotowanie zajmuje pół godziny. Jest też dobrym poczęstunkiem gdy trafią się niespodziewani goście.
Składniki:
polenta:
szklanka kaszy kukurydzianej
pól litra mleka
czosnek granulowany, sól, pęczek koperku
dodatkowo:
400 g pieczarek
4 duże pomidory
pół puszki kukurydzy
cebula
2 plasterki ananasa z puszki
sól, pieprz
2 łyżki ziaren słonecznika
Polenta z pieczarkami sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gotujące mleko wsypujemy kaszę, chwilę gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Szybko przekładamy gęstą masę do formy na tartę lub tortownicy. Mokrą łyżką równo rozsmarowujemy.
2.Pieczarki myjemy kroimy w plastry, smażymy na patelni aż odparuje woda, dodajemy cebulę, rumienimy na złoty kolor.
Pomidory sparzamy , zdejmujemy skórkę, drobniutko kroimy,dusimy. Dodajemy kukurydzę i ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki. Doprawiamy do smaku. Przekładamy na polentę, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 2 godziny.
Komentarze