Polenta z ziemniakami i chrzanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kombinacja smakowa godna polecenia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 550 g obranych ziemniaków
    260 g chrzanu ze słoika
    250 g kaszy kukurydzianej
    4 szklanki wody
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu

    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Polenta z ziemniakami i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polenta z ziemniakami i chrzanem 1. Ziemniaki ugotować (20 min) w lekko osolonej wodzie i ugnieść razem z chrzanem. Przykryć, aby nie wystygły.
    Zagotować wodę, dodać przyprawy i kaszę - gotować 7 min. Kaszę cały czas mieszać. Następnie garnek przykryć pokrywką i odłożyć na 10 min. Po tym czasie kaszę ugnieść z mieszanką ziemniaków i chrzanu. Ciepłą masę przełożyć na blachę (38 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce, aby masa się zestaliła.
    Zastygniętą kaszę kroić w kwadraty, grubo panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
  • Polenta z ziemniakami i chrzanem 2. Podawać na ciepło do drugiego dania zamiast ziemniaków. Polenta jest smaczna również na zimno, np. jako przystawka.

Porady

Czas przygotowania polenty nie uwzględnia czasu tężenia masy.

Komentarze

Podobne przepisy