550 g obranych ziemniaków
260 g chrzanu ze słoika
250 g kaszy kukurydzianej
4 szklanki wody
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
Polenta z ziemniakami i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować (20 min) w lekko osolonej wodzie i ugnieść razem z chrzanem. Przykryć, aby nie wystygły.
Zagotować wodę, dodać przyprawy i kaszę - gotować 7 min. Kaszę cały czas mieszać. Następnie garnek przykryć pokrywką i odłożyć na 10 min. Po tym czasie kaszę ugnieść z mieszanką ziemniaków i chrzanu. Ciepłą masę przełożyć na blachę (38 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce, aby masa się zestaliła.
Zastygniętą kaszę kroić w kwadraty, grubo panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
2.Podawać na ciepło do drugiego dania zamiast ziemniaków. Polenta jest smaczna również na zimno, np. jako przystawka.
Porady
Czas przygotowania polenty nie uwzględnia czasu tężenia masy.
Komentarze